Москов: Комплексният онкологичен център в Стара Загора няма да се слива с УМБАЛ
Москов: Комплексният онкологичен център в Стара Загора няма да се слива с УМБАЛ / снимка: БГНЕС, архив

Комплексният онкологичен център в Стара Загора няма да се слива с Университетската многопрофилна болница за активно лечение. Двете структури ще бъдат функционално обединени. Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването Петър Москов и работещите в онкологичния център.

Три са възможности, които дава промяната в Закона - юридическо сливане, функционално обединение и консорциум. Те гарантират, че в която и от двете болници да постъпи, пациентът ще получи комплексно лечение, обясни министър Москов.

„С клаузите на Националната здравна карта, която ще има задължителен характер, ще бъде определен оптималният и максималният брой активни болнични легла. Такава една структура, която да обединява и професионалната, и апаратурната, и структурната мощ на тези две лечебни заведения, ще ги изведе на ниво медицинска помощ с междуобластен характер".

През закона пациентите ще получават комплексно лечение, категоричен е Петър Москов.

„От следващата година НЗОК ще плаща само на лечебни заведения, които могат да гарантират комплексно лечение, както кадрово, така и апаратурно", допълни здравният министър.

В Стара Загора решението за вариант функционално обединение е взето от директорите на двете лечебни заведения.

Други новини от Стара Загора