/ БГНЕС
На членовете на екипажа на отвлечения миналия месец в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), сред които са и двама българи, са им разрешени "ограничени контакти" с техните семейства, съобщи компанията собственик на плавателния съд, цитирана от Ройтерс.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан на кораба са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важен приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", каза в изявление регистрираният на остров Ман, който е британско владение, собственик "Галакси маритайм" (Galaxy Maritime).

Иначе автовозът плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания "Нипон Юсен" (Nippon Yusen).

адържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона", подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Тя отбеляза, че "нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане".

Хусите извършиха няколко атаки срещу кораби в Червено море след избухването на конфликта между Израел и "Хамас" преди близо два месеца в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което нападна еврейската държава на 7 октомври. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят "Галакси лийдър".

Вчера Съединените щати, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на кораба с двама българи в екипажа.
Николай Станоев/БТА