МОН ще търси професионалисти от всички области да бъдат учители
МОН ще търси професионалисти от всички области да бъдат учители / БГНЕС

Министерството на образованието и науката стартира проект, с които цели да привлече в учителската професия специалисти от различни професионални области, които нямат придобита квалификация за учител или имат ограничен предишен опит в преподаването.

Новите кадри ще се трудят предимно в училища в райони с компактно ромско население или такива, в които учениците отпадат по една или друга причина, разясни министър Меглена Кунева при старта на проекта "Нов път за нови таланти в преподаването".

Меглена Кунева: Учителите са готови и мотивирани за реформата

По иновативната магистърска програма ще бъдат обучени 140 души. Проектът с продължителност три години е на обща стойност 3,866 млн. евро, от които 2,5 млн. евро се финансират от ЕК, а от България е съфинансиран от МОН, Пловдивския университет, фондация "Заедно в час" и фондация "Америка за България".

Меглена Кунева използва срещата си с медиите, за да представи и новия зам.-министър проф. Иван Димов, който ще оглави ресора наука и висше образование.

МОН ще търси професионалисти от всички области да бъдат учители
netinfo

Николай Денков е подал оставка като зам.-министър на образованието

Проф. Иван Димов е авторитетен учен, чиято биография е "с размера на кратък роман", посочи министърът. Притежава научна степен "доктор на техническите науки" и е специалист в създаването на математически модели в областта на екологията и финансовата математика.

МОН ще търси професионалисти от всички области да бъдат учители
netinfo

До момента е председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Изнасял лекции в различни университети по света, публикувал е две монографии в реномирани издания, редактор e на 8 международни научни издания, има 135 статии в рецензирани международни научни издания.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО. Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.