Меглена Кунева: Учителите са готови и мотивирани за реформата
Меглена Кунева: Учителите са готови и мотивирани за реформата / БГНЕС, архив

Учителите са готови и мотивирани да започнат прилагането на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това заяви във Враца вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева след среща с учители от Северозападна България.

Новите програми предлагат по-лесна структура за учители и родители

"Те искат да разполагат с повече инструменти в ръцете си, с които да правят по-добро българско образование", каза Кунева. Освен преподаватели от Видин, Монтана и Враца, в дискусията взеха участие и началниците на регионалните инспекторати на МОН в трите града.

"Още в този понеделник ще започне подготовката на учителите от врачанска област за прилагането на новите учебни програми", обяви Галина Евденова, началник на регионалния инспекторат на просветното министерство във Враца.

Петокласниците ще учат историята по нов учебник догодина

Обучението ще е от инспектори и преподаватели, които вече са преминали курс в министерството. Идеята е до края на този месец всички учители, които наесен ще преподават в първи и пети клас, да преминат това обучение. Така до края на тази учебна година те ще могат с помощта на експертите да изчистят всички неясноти, свързани с новите програми.

По време на посещението си във Враца Меглена Кунева изказа своето възхищение от врачанското СОУ "Христо Ботев". Според нея то безспорно е в топ 5 на училищата в България.

Меглена Кунева тръгва на битка с корупцията в МОН

"Това училище трябва да бъде не само емблема на Враца, но и на цяла България. Вашето училище е впечатляващо с това как изглежда и какво представлява учебната среда за учениците, но е най-впечатляващо с хората, които работят там. Защо то е ценно? Защото показва, че може. Защото щом един, втори, трети, четвърти, пети може да го направи - значи можем всички", допълни тя.

Новини от Враца