Молбите за трансфер на сестрите са в правосъдното ни министерство
Молбите за трансфер на сестрите са в правосъдното ни министерство / netinfo
Молбите за трансфер на петте български медицински сестри вече са предадени от прокуратурата в министерство на правосъдието. От д-р Ашраф все още не е получена молба за трансфер в България. Документите за него ще заминат отделно, съобщи проф. Антон Гиргинов, който координира трансфера от българска страна.

Молбите от петте български медицински сестри са изпратени тук от адвокатите им. Тук те са окомплектовани с документи за българското им гражданство и текстовете на законите, и вече са в Министерството на правосъдието. До ден–два се очаква роднините на палестинеца Ашраф също да изпратят тук молба и от негово име. Главният прокурор Борис Велчев ще изпрати допълнително искане и за неговия трансфер.

Утре или най-късно вдругиден документите на сестрите ще заминат за Либия. Според проф. Гиргинов трудно ще се предвидят пречките. Либия би могла да даде отложено съгласие за предаването им след като приключат другите им висящи дела, или да постави други условия. Не е възможно обаче Либия да постави условие тук те да не бъдат помилвани, защото това противоречи на Договора за правна помощ между двете страни – тук те са под българска юрисдикция.

Според Гиргинов обаче за помилване говорим теоретично и е напълно възможно те да влязат в български затвор след пристигането си, защото трансферът го предполага. Те са осъдени лица и попадат под всички клаузи за осъдени лица, тук присъдата им не може да се преразгледа и отмени, затова говорим само за законови възможности за помилване, уточни Гиргинов.