Младите лекари напускат България не само заради пари, твърди Атанасова

Младите лекари напускат България не само заради пари, твърди Атанасова
Младите лекари напускат България не само заради пари, твърди Атанасова / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

В сряда министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще подпишат договор с европейско финансиране в размер на 16 млн. лева за лекари-специализанти, които ще работят в България.

Това обяви в Кърджали самият здравен министър, след като откри новата Стерилизационна в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.

Според Атанасова основният мотив младите лекари да напускат България е финансовия, но той не е единствен.

„Доскоро имаше четири нулеви години за специализация. А това беше един от сериозните проблеми изобщо на съсловието. Младите хора нямаха мотив да останат в България. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставяше”, коментира здравният министър.

По думите й, тя е първият министър от пет години насам, който е осигурил повишаване на възнагражденията в системата на здравеопазването - и за държавните психиатрични болници, и за кръвните центрове, и за спешна помощ.

„Знам, че 17-18% повишение не са никак много, но това са възможностите и на бюджета на министерството, и на държавата в момента”, обясни Атанасова.

Тя коментира и въпроса за незаетите практики в региони като кърджалийския, където те са повече от 50%.

„Финансирането на незаетите практики, включително и в тези райони, се осъществява от НЗОК. Има предвидено увеличаване на средствата за финансиране на неблагоприятните практики”, коментира още Атанасова.

В нова стерилизационна в Кърджалийската болница, която тя откри, са инвестирани 750 000 лева за закупуване на модерна техника - средства, осигурени от Министерството на здравеопазването. Според директора на болничното заведение д-р Тодор Черкезов чрез новия сектор ще се постигне и икономически ефект, спестявайки се средства за антибиотици и дезифектанти.