/ БГНЕС
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви по време не редовния седмичен брифинг в социалните мрежи, че продължават да следят темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за Украйна.

"Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшен диалог между нашите страни", посочи Митрофанова.



Кулеба за предоставянето на каски от България: По този начин вие искате да умрем защитени

Тя коментира и ситуацията с корабите на трети страни в украинските пристанища. 

"Радваме се, че с успех от Въоръжените Сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се проведе операцията по спасяване на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината", заяви руският посланик у нас и допълни: "Понастоящем в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 членове на екипажите им. Включително граждани на България", посочи Митрофанова.

Колко наши моряци още са на кораби в Украйна (ВИДЕО)

По думите й за решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от бряга.

"В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите. Русия активно участва в тази работа, като на практика взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави. Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация. При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си (да напомня, че акваторията им е блокирана преднамерено с потопени обекти). Истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища. Вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да „се консервират“ корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдавия. Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки", обясни Митрофанова. 

Моряците ни от „Царевна“ с разкази, емоции и спомени от първо лице (ВИДЕО)

Руският посланик у нас направи и редовния анализ на ситуацията в Украйна през техния поглед. 

"Продължава специалната военна операция на Въоръжените Сили на Руската Федерация в Украйна, където в продължение на осем години престъпният режим в Киев води война срещу населението на Донецката и Луганската Народни Републики. Да напомня, че Москва не планира да окупира Украйна. Целта е защитата на жителите на Донбас, демилитаризацията и денацификацията на страната, както и премахване на заплахите, произтичащи от украинската територия поради овладяването й от страна на НАТО. Напълно е взет под контрол Мариупол. На територията на мариуполския завод „Азовстал“ са блокирани над две хиляди бойци. От града са евакуирани над 142 хиляди мирни жители. При отстъпление главорезите от украинските националистически батальони са използвали мирни жители като „жив щит“. За това, в частност, свидетелстват стотици показания на очевидци", посочи Митрофанова. 

"Престъпният режим в Киев засилва антируската пропаганда, като масово тиражира в западните медии фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на Въоръжените сили на Русия спрямо обикновени украинци. В тази работа бандеровците не пренебрегват нищо - като се опитват да обвинят Русия в "зверствата", жертват безскрупулно десетки животи на собствени граждани. Според наличната достоверна информация на Министерството на отбраната на Русия, службата за сигурност на Украйна (СБУ) подготвя поредна чудовищна провокация в Одеска област. С тази цел в близко време се планира да се преоблече едно от подразделенията на СБУ във формата на руските военни и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители", допълни още тя по време на брифинга. 

Битката за Мариупол (ОБЗОР)

Посланик Митрофанова определи тиражираните в западните медии информации за състоянието на руската икономика като спекулации. 

"На 18 април т.г. по време на съвещанието по икономически въпроси президентът на Руската Федерация Владимир Путин констатира, че политиката на санкционен блицкриг спрямо нашата страна се провали. Руската икономика се справя с безпрецедентния натиск, ситуацията се стабилизира. Курсът на рублата към чуждестранни валути се връща към показателите от първата половина на февруари и се определя с обективно силен платежен баланс. В първия квартал има положително салдо над 58 млрд. долара, което е историческият максимум. Обемите на влогове от граждани се увеличават, нормализира се търсенето, възстановяват се резерви на стоки", посочи тя. 

"Санкциите са освободили огромния вътрешен пазар за руски производители, стимулират укрепване на нашата финансова система, развитие на технологии, както и преориентиране към по-перспективни и по-сигурни чужди партньори. При това се отбелязва пагубен ефект от санкционната политика за тези страни, които я инициираха. Отбелязват се нарастващата се инфлация и безработица, проблеми в производството и доставки на потребителски стоки, поскъпване и дефицит на тях. Очевидно е значително намаляване на жизнения стандарт на средностатистически жител на Евросъюза в резултат на недалновидните действия на правителствата на редица страни", допълни още по време на брифинга в социалните мрежи посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.