/ / iStock/Getty Images
Войната винаги показва цялата истина, тогава виждате истинския живот и колко струва. Тези снимки са само една капка от всичките страдания, болката, но и куража и смелостта на нашия народ. Това е една капка в един огромен океан, но винаги трябва да оставаме верни на себе си. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при откриването на фотоизложба, посветена на Украйна в Народното събрание.

Няма да повярвате колко пъти от началото на войната съм чувал рационални обяснения и аргументи защо някой не може да помогне на Украйна. Тези хора са много емоционални, но проблемът е, че те не са искрени и си играят с нас. Тези които искат да помогнат, винаги намират начин да го направят. Тези които обявяват, че стоят зад определени принципи, трябва да помогнат сега на Украйна.

Всеки, който намира причини да не помогне, да не изрази своята позиция, той всъщност подкрепя агресора. Тези аргументи могат да изглеждат изключително рационални, но по време на война всеки човек трябва да бъде на страната на жертвите, а не на агресора, посочи Кулеба.

Нинова отговори на Кулеба: Ние помагаме на мира

Надявам се, че тези снимки, ще помогнат на някои политици в българското правителство да вземат правилните решения.

Най-добрият начин да спрем войната сега е да подкрепим Украйна, а не да останем неутрални, заключи Кулеба.

Радев: България трябва да предостави каски и бронежилетки на Украйна

След откриването на изложбата, Кулеба отговори и на въпроси.

Попитан дали е получил отговор каква помощ ще окаже България на Украйна, той отговори: "Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор на този въпрос". Той каза още, че за всеки ден, в който не се оказва помощ на Украйна, повече войници биват убивани, повече мирни граждани ще бъдат убити, повече домове ще бъдат разрушени.

Кулеба призова политиците, които разсъждават над този въпрос от своите удобни офиси, да помислят за това какво става в момента в Украйна, как хората загиват и да вземат правилното решение.

"За двата дни, в който съм в България, чух два аргумента защо не трябва да се оказва военна помощ на Украйна. Първият, е че трябва да помагаме на мира, а не на войната и втория е, че руснаците, украинците и българите са братя и не трябва да се взима страна по този въпрос. Отговорът на първата теза е, че за да помогнем на мира, ние трябва да помогнем на Украйна, защото, ако я няма тази помощ, Русия ще извърши повече убииства и ще разруши повече домове", каза още Кулеба.

По отношение на тезата за братските народи, Кулеба каза: "Как може да се смятаме за братя, когато стават такива убийства. Как може да смятаме за брат този, който дори в навечерието на Великден продължава да убива и разрушава".

Скъпи българи, не може през цялото време да сме по средата, идва време, когато трябва да вземем страна - страната на истината, посочи още външният министър на Украйна.

Нямаме ясен отговор относно военната помощ, заяви Кулеба и каза, че ще чака колкото е нужно, докато получи такъв. Попитан какво мисли за каските и бронежилетки, които президентът Радев спомена, че България трябва да предостави на Украйна, Кулеба каза, че те разбира се, са нужни по време на война, но страната им се нуждае от оръжия и добави, че по този начин разбира, че "вие искате да умрем защитени".