Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да продължи да помага на Украйна в рамките на своите възможности. „За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити, подчерта държавният глава Румен Радев пред журналисти.

По думите на Радев, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на България.

За спасените български моряци от "Царевна" край Мариупол, държавният глава беше по-лаконичен и посочи, че е "най-важното, че нашите моряци са се върнали живи и здрави. Ние сме благодарни на всички - както на българските институции, така и на украинската, и на руската страна", подчерта Радев.

Христо Иванов: Отказваме да бъдем част от политика, която „смалява“ България

Радев отвърна и на критиките на президента на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. "Неговите душевни терзания и думи се разминават с действителността". И подчерта, че поставил пред секретаря по отбраната Лойд Остин за ускорена доставка на изтребителите F-16, които са платени.

Радев коментира и отношенията между България и Република Северна Македония. "Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на комунистическия Интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци", заяви той.