Изписано е детето, за което има съмнения, че е първият случай на мистериозния остър хепатит при децата, съобщи БГНЕС. Проверява се пробата на пациент на 4 години и половина от Бургас.

„Детето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но паради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас. В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение, без усложнения с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас.

Сербезова: Има случай на новия хепатит при дете и у нас

хепатит Бургас
БГНЕС


Той уточни, че този вид хепатит се води мистериозен и опасен, защото от 11 случая в света, при 8 от децата се е наложила чернодробна трансплантация.

За неуточнения случай са изпратени три проби на 4 май в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите все още се очакват, обясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас. В детската градина в Бургас, която е посещавало детето, е извършена дезинфекция.

Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който сигнализираха редица държави. Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре. Това обяви в неделя здравният министър проф. Асена Сербезова пред NOVA. По-късно на страницата на Здравното министерство съобщиха, че пробите от съмнителния случай предстои да излязат в началото на тази седмица.

Малкият пациент е на 4 години и 6 месеца и ходи на детска градина.

Мистериозният хепатит при децата: България започва тестове за наличието му у нас

Пробите на детето са изпратени в РЗИ-Бургас. Оттам все още няма потвърждение, че става въпрос за остър хепатит.

На съответната детска градина е направено предписание да се направи дезинфекция на помещенията и да се наблюдават контактните лица.
nova.bg