"Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който сигнализираха редица държави. Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова пред NOVA.

Тя подчерта, че няма огнище на заразата.

"Във връзка с изнесена информация относно съмнения за първи случай в България на остър хепатит с неизвестна етиология при дете от Бургас, МЗ информира, че резултатите от пробите, изпратени в НЦЗПБ, все още не са излезли. Това се очаква да стане в първите дни на работната седмица", съобщиха от Министерството на здравеопзването.

Припомняме, че случаи на хепатит с неизвестен произход при преди това здрави деца бяха съобщени за първи път на 5 април от Великобритания. Те са от Шотландия. На 12 април Великобритания съобщи и за 61 такива случаи в Англия, Уелс, Северна Ирландия, като повечето са при деца под пет години. Първоначално съмненията са за инфекциозен агент или излагане на токсини. Връзка с ваксина срещу COVID-19 не е идентифицирана. 

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията работи с екипите на всички държави, съобщили такива случаи, както и със СЗО и други ключови партньори. 

Сербезова коментира и друга тема: "В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек". 

"Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница", добави здравният министър.

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA