"Подобно нещо не съм виждал никога досега": здравните власти в редица страни регистрират необикновен взрив на хепатит при децата под 10 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налага чернодробна трансплантация.

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налагат чернодробни трансплантации, пише Deutsche Welle.

Какво се знае дотук

Причината за чернодробните възпаления остава засега неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно.

Тежките форми на хепатит при децата са по принцип много редки, казва Уилям Ървинг, вирусолог от университета в Нотингам. Обичайно във Великобритания броят на подобни случаи остава едноцифрен за цяла година. Напоследък обаче само за седмица са били регистрирани 60 случая. "Подобно нещо не съм виждал никога в досегашната си клинична практика. Тревожно е, защото не знаем какво се случва", казва Ървинг. Взривът на хепатит при децата беше забелязан за първи път в началото на април.

По същество хепатитът е възпаление на черния дроб. Той може да бъде предизвикан както от класическите хепатитни вируси, така и от други вируси, от отрови в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите сега деца заболяването може да се дължи на един специален аденовирус, тъй като много от тях са били положително тествани за наличие на аденовирус-41. Малките деца често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане. Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност. Засега не е ясно дали при всички заболели от хепатит деца са били направени тестове за наличие на въпросния аденовирус.

Неясно е също защо този аденовирус изведнъж предизвиква чернодробни възпаления. Според Ървинг има вероятност да става дума за особен вариант на вируса или пък вирусът да реагира на множество други фактори в организма, в резултат от което да се стига до заболяването. Не е изключено също така чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини, от екологичен фактор или комбинация от всички тези възможности.

Вирусологът Ървинг казва и друго: засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и COVID-19 . Той смята, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали COVID и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

Известен отговор на тези въпроси дават 13 случая, регистрирани в Шотландия, които са обстойно изследвани. От тези 13 пациенти трима са били положително тествани за COVID, пет са били отрицателни, а двама са се заразили с коронавируса през последните три месеца. 11 от тях са били тествани за аденовирус, като пет са дали положителен резултат.

Възможно е случаите на хепатит да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки. Причината: през изминалите две години децата много рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, докато сега те отново са навън, където има разнообразие от вируси и бактерии, включително аденовируси, срещу които имунната им система все още не е успяла да изгради антитела.

"Няма причина за паника"

Според педиатъра Алистър Сътклиф едно поне е ясно: хепатитът не се причинява от ваксините срещу COVID, тъй като децата, които са се разболели, не са били ваксинирани. Той смята, че няма причина за паника - състоянието на повечето от заболелите от хепатит деца междувременно се подобрява.
Вирусологът Ървинг е убеден, че през идните седмици ще се появят нови случаи на странното заболяване, тъй като здравните власти ще започнат да го разпознават и регистрират отделно. Според него големият брой на случаите във Великобритания се дължи основно на факта, че тамошната система за регистрация на редки заболявания е по-стриктна, отколкото в други страни. "Щом заболяването го има при нас, явно го има и другаде. Друго обяснение няма", казва вирусологът.
Deutsche Welle