/ БГНЕС
Граждани се събраха по повод Деня на независимостта на Украйна пред паметника на украинския поет и общественик Тарас Шевченко на площад „Възраждане“ в София. С минута мълчание, на колене, присъстващите почетоха паметта на загиналите за независимостта на Украйна.

След това те се отправиха на мирно шествие, което бе водено от две големи знамена - на България и Украйна. Облечени в ризи с фолклорни мотиви, участниците в шествието носеха плакати с надписи " Слава на героите на Украйна".

България Украйна шествие
БГНЕС

„Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата“, заяви Олена Коцева.  В мирното шествие участва и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.

 Шествието премина покрай църквата „Света Неделя“ и стигна до Народния театър „Иван Вазов“, където приключи с концерт. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника от името на гражданите на София. Той посочи, че българите са отворили домовете и градовете си за тях. „Продължаваме да подкрепяме украинската общност в София. Хуманитарната програма и мерките за подкрепа ще продължат“ , посочи той и допълни, че най важно е посланието, което отправят гражданите, а именно, че подкрепяме украинския народ в битката му за свобода. 

Колоните на Народния театър бяха осветени в цветовете на националните знамена на Украйна и България.
Елена Николова/БТА