По предварителна информация от руската страна, данните от модула от "черната кутия" на падналия на 9 юни в морето край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъдат разчетени и анализирани в рамките на една работна седмица. Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов по време на днешния парламентарен контрол.

Очаква се руската страна да даде съгласие един от членовете на българската група да наблюдава, да присъства при дешифрирането, снемането на данните от "черната кутия" на падналия МиГ-29, съобщи Панайотов.

Инцидентът се случи на 9 юни край Шабла, при него загина подполковник Валентин Терзиев.

Транспортират в Русия „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29 в близките дни

Кутията ще бъде изпратена в град Курск, където е специализираната лаборатория, към която са ни насочили. Това ще стане веднага, след като нашата експертна група получи визи, вчера са си подали документите. Ако днес получат визи, предполагам, че в понеделник ще отпътуват, каза министър Панайотов.

Той обясни, че няма някакъв срок, споразумение, за снемане на данни от "черна кутия". Преговаряме всеки един елемент, детайл, в момента сме на етап, когато те трябва да дадат разрешение на наш представител да присъства на процеса, посочи министърът. За една седмица, след като започнат да свалят данните, ще ги дешифрират и ще ни ги представят, посочи Георги Панайотов.
БТА