/ БТА
Министърът на културата Атанас Атанасов присъства на блицконтрола в парламента и отговори на въпросите на депутатите. Той обясни и за казуса с Младежкия театър. Преди дни актьори и служители излязоха на мирен протест, а причината беше преписка в Регионалното министерство от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в която се твърди, че регулаторът иска да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата. Като причина комисията посочи, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“. Позицията на КЕВР бе, че в началото на февруари Младежкият театър е публикувал публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа. 

"Подкрепата на Министерството на културата никога не е била под въпрос. По решението на този въпрос Министерството на културата работи съвместно с театъра”, категоричен бе още тогава министър Атанасов.

От Младежкия театър в София излязоха на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Вчера в Министерство на културата беше получена документация от страна на Младежкия теаътър и на този етап може да бъде констатирано, че с предварителен протокол от 14 септември 1950 г. в изпълнение на постановление на Министерски съвет от 27 юни 1950 г. имотът се предава за управление на Държавен народен театър на младежта, което в момента е Младежкият театър", посочи Атанасов и допълни: "Все пак поради обема на информацията по отношение на тази сграда и фактът, че има документи от преди 70 години, е необходимо технологично време, за детайлни, непоклатима обосновка".

"Най-важното за мен и за Министерство на културата е, че изразявам категорична подкрепа към Младежкия театър по отношение на развитието на културната си дейност! И това в нито един момент не е било под въпрос. Дължа да го повторя, защото се създава излишно напрежение", заяви категорично ресорният министър. 

"Аз извиках лично новия директор на Младежкия театър, проведохме един доста дълъг разговор, преди още тези документи да станат проблем. Бях с впечатлението, че постигнахме разбиране. Единственото, което се опитваме да направим е да бетонираме позицията на Младежкия театър, за да може никой да няма каквито и да е претенции повече. Но това е процес, който изисква време", допълни той.