/ БТА
България може да използва общо 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в рамките на днешния парламентарен контрол. Той уточни, че това е решението на Европейската комисия (ЕК). До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева. Остатъкът ще бъде използван до края на годината.

За първия месец от бежанската криза от Украйна - март, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Средствата са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд - 56 млн. лева, посочи Василев. Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май.

Средствата, които са необходими, за да може украинските граждани да използват здравната и образователната системи в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите програми.

Вицепремиерът изтъкна, че е ясно за какво се разходват средствата, защото това е разписано много подробно. Василев добави, че дори се знае кой хотел какви пари е получил. По думите му подробно са разписани и парите за "Гранична полиция", за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.