Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите, предава NOVA.

БГНЕС

„Организация - нула, информация - нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките. Друга заяви, че си тръгва. „Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”.

Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия. Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„Ние смее много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в Златни пясъци в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видео наблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви”, сподели една от жените.

БГНЕС

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност.

БГНЕС

Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни председателят на ДАБ.

Лагерът там е построен през 2019 г., а това е неговото първо ползване. Мариана Тошева обясни, че е помолила бежанците да направят четири списъка, според които още днес те ще бъдат разделени на групи и преместени към други бази.

БГНЕС

Първият списък е с възрастни хора, които имат заболявания. Вторият - с майки на деца до 3-годишна възраст. Третата категория са хората, които разполагат със собствен транспорт, обясни Тошева.

Последният списък е на различни хора, чиито деца са на възраст над 3 години. "Това е буферна зона, не е предназначена за дълъг престой", подчерта тя. Васил Александров е областен управител на Ямбол. Той опроверга твърденията, че за част от новодошлите бежанци е нямало осигурена храна. По думите му всички украинци са били нахранени.
nova.bg