Директното настаняване в държавни бази на украинските бежанци приключи. От днес те ще бъдат извозвани от хотелите в двата буферни центъра в Сарафово, където се изгражда палатков лагер.

БГНЕС

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база. пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

За да се запознаят на място с условията в буферната зона в Сарафово пристигнаха представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Издигат палатков лагер за украинските бежанци в Сарафово (СНИМКИ/ВИДЕО)

”За нас е важно дали все пак условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой докато хората бъдат пренасочени към други места. Разбира се, хигиенни условия храна и настаняване и подслон и да има хора, с които да могат да комуникират.

БГНЕС

Бежанците и особено тези, които са най-уязвими и всъщност приоритетът би трябвало да бъде сега да се намерят хората, които имат най-големи специални нужди", заяви Борис Чеширков - говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Областният управител на Ямбол: Не знаем колко бежанци ще дойдат в буферния център в Елхово

„В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, заяви Пламен Янев- зам.-областен управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които напускаха хотелите в Слънчев бряг. „В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд", заяви Александър.

БГНЕС

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще се задържат украинците по новата програма или като персонал. „Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги”, каза Елена Андонова. „Аз няма да изгоня никого на улицата, ще оставя поне 100 души да работят в хотела”, категоричен е хотелиерът Веселин Данев.

Бежанци бяха настанени и в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците, предава NOVA.
БГНЕС