При необходимост ще бъдат направени промени, свързани с предстоящото въвеждане на централизирано издаване на документи за самоличност. С решението за централизация, взето преди около 5 години, хората ще имат възможност да подават заявления за експресна поръчка в областните градове, но документите, издадени в рамките на 8 работни часа, ще може да получат само в столицата, коментира във Варна вътрешният министър Калин Стоянов.

Приеха промени в издаването на лични документи

Припомняме, че правителството прие промени в правилника за издаване на българските лични документи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът е изготвен във връзка с необходимостта от синхронизация със Закона за електронно управление.При сравнение с парламентарните избори през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са два пъти и половина повече до момента, уточни той и в този смисъл подчерта: „Повечето сигнали означават доверие на българските граждани към Министерството на вътрешните работи. Не по-малко значение имат поставените достатъчно рано задачи и получените в резултат множество оперативни сигнали, по които в момента работим“. Министър Стоянов изрази увереност, че и тази година да има реално наказани за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите.

По отношение на предстоящите избори МВР са постъпили общо 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70, това обобщи накратко данните към днешна дата Стоянов.

Министърът коментира още, че анализите показват, че през последните месеци има много катастрофи, предизвикани от т.нар. млади шофьори, като в повечето случаи те не са употребили алкохол или наркотици. Най-често самокатастрофират, а основната причина е загуба на контрол върху колата, обясни Стоянов и подчерта, че зачестяването на такива инциденти отново повдига въпроса за качеството на обучение на шофьорите.

От МВР сме направили няколко предложения, които да помогнат катастрофите да намалеят, допълни министърът. По думите му основното е извършването на убийство на пътя след употреба на алкохол, наркотици или с висока скорост да бъде квалифицирано като умишлено. Стоянов уточни, че министерството е направило и много предложения за изменение на Закона за движението по пътищата. Според него би трябвало да бъдат завишени драстично глобите за нарушения по пътя. Със събираемостта на санкциите в момента МВР се справя много добре, като имаме завишаване с 40 на сто, обясни Стоянов. И изрази личното си мнение, че вдигането на глобите е единият от начините да се пречупи чувството за безнаказаност у нарушителите.

За инцидента с починалата след нахапване от питбул млада жена във Варна министърът каза, че кучето е упоено непосредствено след случилото се и е образувано досъдебно производство. Стоянов коментира, че е добре да се види, че в други държави отглеждането на такива породи е забранено. Има и много страни, където пък изискванията към стопаните на такива животни са изключително сериозни, посочи министърът и изрази надежда, че и у нас ще бъдат взети някакви решения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВР, БТА