Министър Найденов: Обявяваме война на бракониерите
Министър Найденов: Обявяваме война на бракониерите / снимки: DarikNews.bg, Красимир Кънчев

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри лова на прелетен дивеч край шуменското село Венец. Началото на сезона бе дадено на територията на ловно стопанство „Паламара" в местността „Лаббата".

По време на излета Найденов заяви, че обявява война на бракониерите. „Ще засилим инспектората по отношение на охраната на горите и на лова, обявяваме война на бракониерите", подчерта той. По думите му, ще бъде увеличен броя на горските пазачи. Санкциите трябва да бъдат по-строги, каза още министъра. Той допълни, че се замислят законови промени, които да осигурят по-голяма безопасност за ловджиите.

Найденов коментира и зачестилите нападения на мечки в Родопите, според него трябва да се намери решение, което да гарантира сигурността на хората. „Аз лично имам резерви към данните, които се подават към момента и мисля, че популацията на мечки е по-висока", каза той.

Земеделският министър беше придружен от депутата от групата на ГЕРБ Емил Димитров и местни ловци. Дружинката отстреля няколко пъдпъдъка. Найденов обясни, че е ловец от 10 години, като подчерта, че за него по-емоционален е свинският лов. „Аз имам двама началници, единият е Борисов, а другият началникът на ловната дружинка, в която членувам", пошегува се Найденов.

По-късно днес Мирослав Найденов и Бойко Борисов ще участват в откриването на многофункционална ритуална зала в село Изгрев, община Венец.