/ БГНЕС
"Който се е подготвил и има добри учители, не трябва да има проблем", каза по повод провеждащото се днес и утре национално външно оценяване по български език и литература и по математика министърът на образованието Николай Денков.

Той посочи, че няма съществена промяна в организацията на изпита. "Модулите са три, както и миналата година. Имаме акцент върху задачата с отворени отговори, за да могат децата да мислят и да се изразяват. Има диктовка, четене с разбиране. Това са нещата, които децата трябва да знаят в четвърти клас", каза министърът.

"Разбира се, ще гледаме къде има проблеми, за да можем да анализираме какво трябва да направим за догодина", допълни министър Денков.

Министърът на образованието е в Банско, където участва в научна конференция "В началото бе "Историята", във връзка с честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

"Българският народ е буден, но проблемът е, че отново трябва да сглоби този национален идеал, който да ни обединява всички. Паисий е успял да го направи по един изключителен начин. Имаме нужда от нови мислители, будители, които да ни обединят, а не да ни разединяват. Това е нашият проблем днес", каза по повод годишнините на Паисий Хилендарски министърът.
БТА