Вече има заподозрени за взрива, който беше осъществен на 1 май срещу автомобила, в който се движеше главният прокурор Иван Гешев, това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев след спешното съвещание на всички специализирани институции и служби, свикано от премиера Гълъб Донев в Министерския съвет.

"Имаме много насоки, разследването тече. Подробности ще изнесе прокуратурата. Има, обаче, няколко важни неща. Очевидно е, обаче, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага Националната служба за охрана (НСО), трябва да бъдат завишени, защото в случая това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила, използвана от главния прокурор Иван Гешев", посочи Демерджиев. 

По думите му това е автомобилът с най-добра защита, с който в момента разполага НСО. 

"Именно тази добра защита е довела до това взривното устройство да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне там, където са се намирали пътниците. Националната служба за охрана трябва да бъде снабдена с надеждни, модерни автомобили. Последният, който се ползва от държавата, е на разположение от 2012 г., което е абсолютно недопустимо. Нужни са и съвременнни, технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица", допълни МВР министърът и посочи, че това ще бъде направено посредством работна група, която се сформира със заповед на министър-председателя, а нейните задачи ще бъдат както да обедини цялата информация от службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива, така и да се избегнат подобни бъдещи действия срещу когото и да е. 

„Няма пострадали. Вида на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил”, подчерта Демерджиев.

МВР министърът не отрече и не потвърди информацията дали главният прокурор е бил със семейството си, но заяви категорично, че не е бил сам. "Всички заплахи, отправяни срещу Гешев през годините, са проверявани много сериозно", допълни той.

По повод появилите се спекулации и коментари, че опитът за атентат е режисиран от самия Гешев, министърът на вътрешните работи заяви, че във всеки един атентат или заплаха за атентат те подхождат с необходимата сериозност, като към абсолютно реално осъществено действие. 

"Достатъчно сериозно е това действие. Целият ресурс на държавата в момента е впрегнат да противодейства максимално ефективно, за да стигне до извършителите и поръчителите на това действие", каза Иван Демерджиев.