"Очевидно бомбата е била с намерение да убие", заяви директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов, по повод инцидента с Иван Гешев.
 

гешев атентат
БГНЕС


По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. "На място се установи кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър близо 3 метра", допълни Сарафов.
 

отцепен район самоков
БТА



Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили, заяви той и допълни, че бомбата е била с голям тротилов еквивалент - около 3 кг тротил, по първоначално мнение на експертите.
 

полиция самоков
БТА



"Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не са били фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки", категоричен бе Сарафов. 

Главният секретар на МВР: Няма пострадали при инцидента с кортежа на главния прокурор

Според него маршрутите на Гешев са били внимателно следени. "Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита",заяви заместник-главният прокурор. 

Намерените метални сачми са с големина колкото човешки нокът, допълни Сарафов.

В момента се провеждат огледи. На мястото на инцидента са намерени маркери, които са оставени от извършителите.
 

гешев атентат
БГНЕС


"Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила, както главния прокурор, така и семейството му", допълни Сарафов.

Според него най-вероятно тези хора са били на място. "Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобила на главния прокурор се е изравнил с него. По свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор. Очевидно някой е следил Гешев", заяви Сарафов.