Министерство на изънредните ситуации става ведомството на Етем
Министерство на изънредните ситуации става ведомството на Етем / cнимкa: Sofia Photo Agency

Министерство на извънредните ситуации ще се нарича вече ведомството, оглавявано от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Това е записано в проекторешението, с което премиерът ще предложи на Народното събрание да одобри структурните промени в кабинета.

Очаква се премиерът Станишев да обоснове защо преименува Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и дали редакцията в наименованието на ведомството ще повлече след себе си и преминаването на противопожарната служба под шапката му.

Пред депутатите премиерът ще аргументира и останалите промени в Министерски съвет - както структурните, така и персоналните. В проекта за структурни промени се предвижда още броят на вицепремиерите от трима да нарасне на четирима, а Министерството на земеделието и продоволствието да се нарича вече Министерство на земеделието и храните.

Новите министерски имена са записани във второто проекторешение, което се очаква да бъде одобрено от мнозинството. Преди това обаче право на изказвания по промените в изпълнителната власт ще имат всички парламентарни групи. След като бъдат избрани, новите министри ще положат клетва в пленарната зала. Заедно с вицепремиера, отговорен за работата с еврофондовете - Меглена Плугчиева, като нови членове на кабинета ще се закълнат Михаил Миков – в качеството му на министър на вътрешните работи, д-р Евгений Желев - на здравеопазването, на отбраната Николай Цонев от квотата на НДСВ и на земеделието и храните - Валери Цветанов, предложен от ДПС.