Миньорите от рудника в село Оброчище, община Балчик обявяват гладна стачка. Те предприемат крайните действия след като вече близо две седмици не успяха да се срещнат с работодателя си и да му представят своите искания. Протестите на миньорите започнаха на 9 март.

Хората недоволстват от забавяне в изплащането на заплатите. Това е започнало през август 2016 година и продължава и досега. Януарските възнаграждения са били изплатени миналата седмица, т.е. след началото на протеста. Ваучери за храна обаче не са получавани от два месеца.

Работещите в рудника настояват за повишение с 30% на заплатите им. Възнагражденията на миньорите в момента са от 460 до 610 лева. Според протестиращите другият голям проблем е заплащането за нощен труд - 23 стотинки на час, от което хората също не са доволни.

Работниците искат още заплатите да се получават на фиксираните в договорите им дати. Те настояват и да се възстанови и транспортът до мината, тъй като сега са принудени да ходят на работа с личните си коли. Годишната отпуска да бъде увеличена от 25 на 30 дни – това е другото искане на миньорите.

Находището от манган край Оброчище е четвъртото по големина в света.