Миньори
Миньори / netinfo
След намесата на Главна инспекция по труда, възнагражденията са изплатени, протестът обаче ще продължи
Около 180 миньори и служители от мангановата мина в Оброчище стачкуват за пореден ден. Протестът им започна на 9 март, а днес работниците отново не влязоха в мината.

Хората се оплакаха, че имат забавяния в изплащането на заплатите. Това е започнало през август 2016 година и продължава и досега. Така например януарските възнаграждения са били изплатени вчера, т.е. след началото на протеста. Ваучери за храна обаче не са получавани от два месеца.

Работещите в рудника настояват за повишение с 30% на заплатите им. Възнагражденията на миньорите в момента са от 460 до 610 лева. Според протестиращите другият голям проблем е заплащането на нощен труд /23 стотинки на час/, от което хората също не са доволни.

Работниците искат още заплатите да се получават на фиксираните в договорите им дати. Те настояват и да се възстанови и транспортът до мината, тъй като сега са принудени да ходят на работа с личните си коли. Годишната отпуска да бъде увеличена от 25 на 30 дни – това е другото искане на миньорите.

Те споделиха пред Дарик, че за 5 години са изкарали 1 млн. тона манган, още 1 млн. има на склад. „Преценете какви пари са това и с какви мизерни заплати ни залъгват. Освен това карат момчетата да работят и в събота, а нямаме право да полагаме такъв извънреден труд. Ако не се явят на работа, им режат бонусите. И това е от повече от две години”, казват рудничарите.

Дарик научи, че е сезирана Главната инспекция по труда. Директорът й Румяна Михайлова е разпоредила спешна проверка в мината. Според нея със сигурност са платени заплатите на 117 души, очаква се всички да си получат възнагражденията до края на деня.

Миньорите очакват преговори с ръководството на предприятието и постигане на споразумение за всички техни искания. В противен случай те няма да започнат работа. Днес за кратко е бил затворен пътят Албена-Добрич, утре може това да се повтори.

Собственик на рудника е държавата, а  „Евроманган”АД притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище край с. Оброчище. На 7 април 2015 година при инцидент, загина 39-годишен работник.