Пълна проверка в мина „Оброчище след смъртта на миньор
Пълна проверка в мина „Оброчище след смъртта на миньор / снимка: БГНЕС, архив
Пълна проверка в мина „Оброчище" след смъртта на миньор
79108
Пълна проверка в мина „Оброчище" след смъртта на миньор
  • Пълна проверка в мина „Оброчище" след смъртта на миньор

Цялостна проверка на място в манганова мина „Оброчище" в балчишкото село Църква, където вчера при срутване загина един миньор, а друг бе ранен, е разпоредил зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той посети мината и бе категоричен, че при наличие на нарушения от страна на концесионера, ще бъде приложена цялата строгост на закона.

Пред Дарик Станков обяви, че „Рудник Оброчище" няма задължения към Министерството на енергетиката, дружеството е коректен платец и изплаща редовно концесионните такси. Според последната проверка от септември 2014 г., се спазва и технологията на добиването на рудата.

В момента работата в мината е спряла, за да могат екипите на министерството и на Инспекцията по труда да довършат огледите, които ще продължат и утре. Зам.-министър Станков съобщи още, че скалният къс, убил миньора, е бил около 2 кубически метра.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Добрич е образувала дело срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт, причинена от незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Погребението на 39-годишния миньор Гюлент Атиф ще бъде утре по обяд. Трупът е освободен от Съдебна медицина и е откаран в родното му село Ляхово, съобщи за Дарик кметът на селото Реджеб Реджебов. Още утре кметът ще внесе в Общински съвет Балчик докладна с предложение за отпускане на средства, с които семейството на загиналия да бъде подпомогнато финансово. Миньорът оставя сираци две момчета на 11 и 16 години.

До момента от ръководството на мината в Оброчище не са се свързали със семейството на загиналия, не са излезли и с официално становище по случая. Собственик на рудника е „Евроманган" АД. Дружеството притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище край с. Оброчище.