Минимум 170 млн. лева ще трябват догодина за лечение на онкологични заболявания
Минимум 170 млн. лева ще трябват догодина за лечение на онкологични заболявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Минимум 170 млн. лева ще трябват през следващата година за лечение на онкологични заболявания
67063
Минимум 170 млн. лева ще трябват през следващата година за лечение на онкологични заболявания
  • Минимум 170 млн. лева ще трябват през следващата година за лечение на онкологични заболявания

Ако договарянето на цените на лекарствата за онкоболни се направи централизирано в Здравната каса, а не чрез търгове в болниците, доста средства ще бъдат икономисани. Това обяви в кулоарите на парламента директорът на финансовата институция д-р Румяна Тодорова, като предрече доста тежка 2014 година за Здравната каса. Тодорова уточни, че само средствата, нужни за заплащането на лекарствата за онкоболни в лечебните заведения тази година, се очаква да достигнат 168 милиона лева. Заложените в бюджета за 2013 обаче били едва 90 милиона, което според шефа на касата категорично означава, че в следващия бюджет за онколекарства трябва да има заложени поне 170 милиона лева. „Тази цифра за мен вече е много притеснителна", допълни Тодорова.

За актуализация на бюджета на Здравната каса е още рано да се говори, обяви д-р Тодорова. Тя обаче изрази убеждения, че правителството търси начин да компенсира недостига на институцията, който се заформя от порядъка на 130 млн. лева. Добър вариант ще е ако още в началото на януари тези пари се покрият, допълни още шефа на касата.

„Аз затова не искам да говоря в конкретни цифри, защото това изчисление ни предстои. Обработване се прави на много данни, но ние така или иначе ще направим едно приблизително изчисление, за да видим, ако касата успее да стъпи и да направим централизирано договаряне на цените на онкопрепаратите в касата и се стъпи на тези най-ниски цени, които ние ги виждаме в отчетите, допускам, че доста пари ще бъдат икономисани", обясни Тодорова.

За да се случи това обаче са нужни промени в нормативната база, посочи още д-р Тодорова.

„Защото касата не договаря обеми, а за да се проведе един търг, ние трябва да кажем касата гарантира този обем, за да могат фирмите да бъдат притиснати да направят отстъпки", допълни още Тодорова.

Румяна Тодорова допълни, че за въпросните промени има разбиране от страна на депутатите.