Минчо Спасов: Галевите трябва да бъдат пресирани
Минчо Спасов: Галевите трябва да бъдат пресирани / cнимкa: Sofia Photo Agency

Хора, като така наречените „братя Галеви", трябва да бъдат пресирани от правоохранителните органи, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов. „Рано или късно крепостта, която тези хора са си създали в Дупница, София и политическите среди, ще се пропука", добави той. С думите „по-добре временен неуспех, отколкото временен успех" Спасов оцени последната акция срещу тях. Той каза, че предвид медийните им изяви, няма да се учуди, ако започнат и политическа кариера.

На 30 октомври по настояване на народните представители ще бъдат изслушани председателят на ДАНС Петко Сертов и министърът на вътрешните работи Михаил Миков по разработката „Лиани", съобщи още Спасов. На въпрос трябва ли парламентът да провери разработката „Лиани", в която се предполага, че става въпрос за финансирането на ДПС, Спасов изрази позиция, че трябва да се провери, но не защото е срещу ДПС, а защото има съмнения, че тази разработка е била скрита и потулена.

Ако се констатира, че ДАНС и МВР са опънали политически чадър над някои партии, ще се провери, допълни още Минчо Спасов. По думите му това са потенциални нарушения, извършени от контролиран от комисията орган в лицето на МВР и ДАНС. Според председателя на вътрешната комисия – работата на парламентарната комисия и работата на полицията е не да разследват политически партии, а да хващат престъпници, от която и партия да принадлежат.

Не са ми известни данни за наличието на убийство, но нека следствието да се произнесе, каза Спасов по повод смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС. Не съм забелязал дори и в медиите някакви доказателства за наличието на убийство, има факти, но те са въпрос на предположение, заяви още Спасов. По думите му, е трудно да коментира изявленията на полицията, но предполага, че те винаги са слагали думата „вероятно" в изказванията си. Предположението на Спасов за смъртта на Ахмед Емин при тези обстоятелства е самоубийство. Той каза още, че може би заслужено гражданите се отнасят с недоверие към действията на изпълнителната власт, защото дълго време се правят да живеем в нормална държава.

На запитване дали е застрашен етническият мир в страната Спасов заяви, че в лицето на българския народ турският етнос намира приятел. По думите му, изкуствено раздухване са заплахите, че етническият мир в България може да бъде заплашен.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл или четете тук.