/ БГНЕС
Милена Димова положи клетва като народен представител, след като Славена Точева напусна парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В началото на днешното заседание се регистрираха 203 народни представители.

Депутатите приеха седмичната си програма за работа. Предвижда се да бъдат разгледани законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Кабинетът „Денков“ оцеля след неуспешен вот на недоверие

Очаква се на първо гласуване депутатите да обсъдят Законопроект за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. На второ гласуване се предвижда да бъдат разгледани промените в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и в Закона за авторското право и сродните му права. На второ четене се очаква да бъдат гласувани и промените в Закона за защита на растенията. На първо гласуване се очаква да бъде подложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за счетоводството, както и Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Очаква се депутатите да обсъдят на първо гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В седмичната програма е включен и проект на решение за създаване на Временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират. На първо гласуване ще бъдат обсъдени и промени в данъчните закони.

Председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че проектът на решение за създаване на временна анкетна комисия за полицейското насилие срещу протестиращи, внесен от представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", ще бъде предложено за разглеждане утре.

Преди да започне работа по законодателната си дейност, парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството, който беше внесен за "несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната".
Десислава Антонова/БТА