Миков: Независимостта означава сила, но силата се ражда в единството
Миков: Независимостта означава сила, но силата се ражда в единството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сложният свят на трудности, изпитания и предизвикателства, в който живеем, налага нови измерения на независимостта. Това се посочва в обръщение на председателя на Народното събрание Михаил Миков по повод на 105-ата годишнина от обявяването на
Независимостта на България, разпространено от пресцентъра на парламента.

Според Михаил Миков достойнството, способността да вярваш в себе си, да отстояваш себе си в света, като в същото време уважаваш и си партнираш с другите, трябва да са в центъра на нашите размисли. Председателят на Народното събрание посочва, че да си независим през 21-ви век означава да отстояваш собствения си интерес, но да позволяваш това и на другите.

Да имаш съзнанието, че една България няма как да е независима, ако е разделена. Че независимост, означава сила, но силата се ражда в единството, в единението. Да си независима държава, отдавна не значи да си се оградил от съседите си и от света, не означава да си глух за мнението на другия, а тъкмо напротив", посочва председателят на Народното събрание.

Според него независимостта, в един свят на мигновена комуникация и на необозрим достъп до информация е преди всичко осъзнаването на взаимозависимостта на всички държави и народи, осъзнаването на огромната мрежа от търговски, културни, политически, екологични връзки, които свързват всички на нашето земно кълбо.

„Да си независим, означава да имаш ясното съзнание, че населението на България вече не е затворено в границите на държавата, а че голяма част от него работи и живее в чужбина и че обща е отговорността да правим така, че тези наши сънародници да не бъдат дистанцирани, отчуждени и безразлични, а да имат мотивацията и желанието да участват в българския живот", посочва Миков.

Денят на Независимостта е празник на способността ни да бъдат следвани и развивани богатите ни вековни традиции, безценните ни възрожденски идеали, както и че независимостта е воля и желание заедно да творим собствената си история, смята председателя на парламента.

Междувременно Миков изпрати поздравителен адрес до световния шампион по борба - класически стил, Иво Ангелов, съобщиха от пресцентъра на парламента. Миков отбелязва, че новината за блестящия успех на българина го е заварила в Копривщица, където е присъствал на тържествата по повод на 170-годишнината от рождението на Георги Бенковски. "Уверявам ви, че в атмосферата на патриотизъм и гордост вестта за световната титла на един български спортист от най-високо ниво донесе още повече радост и самочувствие", посочва Михаил Миков.

Михаил Миков е изразява увереност, че златният медал на Иво Ангелов ще бъде вдъхновяващ пример за всеки български спортист, устремил се към световните спортни върхове. Той пожелава на състезателя здраве, щастие и още много шампионски титли. Председателят на парламента отправя покана към световния шампион и неговите треньори да посетят Народното събрание след завръщането си от шампионата в Будапеща.