Миков: Държавата ще плаща за информация за похитители
Миков: Държавата ще плаща за информация за похитители / cнимкa: Sofia Photo Agency

Държавата ще плати богато за информация относно зачестилите отвличания. Последните случаи показват, че този бизнес става интересен по причина, че МВР не може да противодейства ефикасно, каза в „Седмицата” на Дарик министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Той открито каза, че последните случаи на отвличания показват, че този бизнес става интересен по причина, че МВР не може да противодействаме ефикасно.

 

„Ние имаме възможност да дадем награда, ако получим информация. Нека да не я определям сега, а в зависимост от информацията, която бъде получена. Българската държава има възможности и то законни възможности да плаща за ценна информация”, заяви Миков.

 

Денонощно служителите в МВР работят по последния добил публичност случай на отвличане – този на бизнесменът Вене Сотиров. Това може да се случи на всеки по една или друга причина. Такива случаи е имало и в миналото, каза още той, но отказа да влиза в детайли с думите: „Трябва да бъдем оптимисти. И да вярваме, че държавата е по-силна”.

 

Относно разследването за отвличането на бизнесмена Киро Киров и съмненията в медиите за истинността на отвличането му, министърът каза: „Много версии има в медиите. Не ми подхожда да ги разпалвам, нито да ги опровергавам. Във всяко такова престъпление има елементи, които внасят смущение в разследването, например връзки в миналото”.

 

Миков не скри, че проблема с изтичане на информация от МВР седи и пред тези и при други престъпления. „Постоянно се натъкваме на такава. Ако имаме данни за хора, които изнасят информация предприемаме незабавни мерки – разместване, контрол на информацията. Дали изтича директно към похитителите или чрез медиите няма значение”, каза той. Той уточни още, че престъпниците вече са твърде умели в прикриването на следите, които могат да послужат за доказателства. На въпрос, как да действа полицията при случаите на отвличане с цел откуп, министър Миков обясни: „Ние действаме в рамките на закона. Тези, които са срещу нас не спазват правилата, които трябва да спазват служителите на МВР”, каза още той.

 

Тези престъпления се случват навсякъде по света, но България е далеч от ситуацията в Мексико и Колумбия. Според Миков се изискват редица мерки, за да се спре бизнеса с отвличания – и организационни, и технически, и законодателни. „Трябва бързина на реакцията. Убеден съм, че в следващия парламент ще бъдат предприети нужните мерки”, коментира още Миков.

 

Министърът коментира и подадения през седмицата от Яне Янев списък с участниците в две престъпни групи в София. По думите на Миков всъщност Янев не е дал имена. Той разкри, че поне две от имената в този списък са вече покойници. „Единият е покойния Джиджи (бел. ред. Йордан Цонков), а другото лице е починало преди две години. Нищо полезно в тази информация”, каза той и призова Янев, ако наистина иска да помогне, в конкретен разговор да даде показания пред полицията. „Медиите са пълни с имена и версии, много е лесно някои да каже – тези са, а е трудно да се съберат доказателства, адекватни в прокуратурата”, отбеляза още Миков.

 

На въпрос с каква информация разполага МВР за Бойко Борисов относно сръбският наркотрафикант Сретен Йосич, вътрешният министър отговори: „Има въпроси от миналото на Бойко Борисов и в този случай, и в други случаи, които без да бъдат изчистени, никога няма да спрат да бъдат задавани в неговото политическо бъдеще. той също трябва да предприеме действия по отношение на старите си другарства, по отношение на стария си бизнес, с лица, за които той сам казва, че се познава с тях, чиито имена бяха доста популярни в ъндърграунда на 90-те години.

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.