Основните права на избирателите бяха спазени, въпреки че обвиненията в купуване на гласове и оказван натиск повлияха негативно на части от изборния процес, посочиха на пресконференция международни наблюдатели, проследили провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. 

международни наблюдатели избори
БТА

Въпреки късното начало на подготовката и ограничения технически и административен капацитет на изборната администрация, изборите бяха организирани адекватно, сочат предварителните заключения на наблюдателите, които бяха представени пред медиите. 

Избори 2022: Резултати при 99.99% обработени протоколи

„Докато много аспекти от изборния процес протекоха гладко, видно е, че са необходими подобрения в изборното законодателство и процедури“, каза Нина Суомалайнен, ръководител на мисията за оценка на изборите към Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ). 

Тя припомни, че констатациите на наблюдателите са предварителни, а окончателната оценка и препоръките на организацията ще бъдат предоставени на страната ни в бъдещ подробен доклад. 

Според предварителната оценка на наблюдателите на вота, машините за гласуване не са оборудвани с необходимите функции за достъпност, така че дадат възможност на гласоподаватели с определени затруднения да гласуват независимо. Законът не урежда и въпроса за евентуални несъответствия между машинното и ръчното преброяване, се посочва още в представените заключения. 

международни наблюдатели избори
БТА


„Изглежда, че е необходим политически компромис, за да се осигури дългосрочната стабилност в България“, смята Торхилдур Сунна Иварсдотир, заместник-ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Според нея сравнително ниската избирателна активност, която показаха българските избиратели вчера, показва, че ще бъде отговорност на новоизбраните парламентаристи да възстановят доверието на гласоподавателите. 

Участниците в изборите можеха свободно да провеждат своята кампания в изборна среда, която се характеризираше с умора на избирателите след три предсрочни избора за по-малко от две години. Кампанията беше конкурентна, с широк кръг участници, представящи различни позиции. Въпреки това тонът между партиите беше често негативен и белязан от взаимни обвинения в корупция и неправомерни действия, отбелязват още наблюдателите в предварителната си оценка. 

Няма правни или други мерки, които да стимулират участието на жените в изборите, а повечето партии не прилагат никакви политики за насърчаване на жените в своите платформи. Около 30% от кандидатите са жени, а от 867 депутатски листи с кандидати, само 208 водачи са жени, се казва още в анализа. 
БТА