Местят деца с увреждания в нови семейни центрове
Местят деца с увреждания в нови семейни центрове / netinfo
Местят деца с увреждания в нови семейни центрове
64979
Местят деца с увреждания в нови семейни центрове
  • Местят деца с увреждания в нови семейни центрове

До два месеца започва преместването на децата с увреждания от социалните институции към новоизградените центрове от семеен тип, в рамките на проекта „Детство за всички".

Това съобщи за Дарик ръководителят на проекта от държавната агенция за закрила на детето Доника Колева.

Преместването обхваща 1600 деца с увреждания, като всяко дете ще бъде насочено към най-подходящия за него център.

Новите къщички се строят със средства по оперативната програма „Регионално развитие" и „Програмата за развитие на селските райони" и ще бъдат разположени в 81 общини. В София трябва да бъдат построени 13 центъра за настаняване от семеен тип и 3 защитени жилища.

Целта на проекта „Детство за всички" е извеждането на децата с увреждания в малки домове, където те ще живеят, а паралелно ще използват различни услуги в общността, като дневни центрове, центрове за рехабилитация, училище.

Близо 50 от новите услуги вече се подготвят, обясни Доника Колева. За всяко дете се прави оценка на потребностите с цел насочване към най-подходящата за него услуга.

„Общо взето подреждаме по важност факторите в живота на детето - семейство, здравословно състояние, потребност от здравна грижа, социални услуги, образование, връзки с приятели от дома, в който живее в момента, или с човек от дома. Всичко това, подредено индивидуално спрямо детето, дава неговото място в новите услуги", каза още Колева.

Процесът на преместване на всяко дете отнема около 2 месеца, за да бъде минимално травмиращо. Очаква се благодарение на проекта да бъдат закрити поне 15 от домовете за деца с умствена изостаналост.