Меглена Кунева: Митингите на ГЕРБ, БСП и ДПС целят да замъглят реалността
Меглена Кунева: Митингите на ГЕРБ, БСП и ДПС целят да замъглят реалността / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С митингите днес ГЕРБ, БСП и ДПС опитват да замъглят реалността и са фалш. Предупреждавах още по време на президентските избори, че ще се стигне дотук. Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Днес тези, които извадиха България от нормалността, призовават за нормалност - това е безочливо, коментира още Кунева.

По думите й, партиите опитват да удушат гражданските протести и да изтикат от полагащото им се място отделните граждани и тяхното недоволство. Тя предупреди, че в тази среда лесно ще се появят нови субекти и вече се виждат новите лица на олигархията. Това е опасното. Когато няма свободни медии, няма и ясен отговор на въпроса откъде идват парите на подставените кандидат-политици, това изтощава почвата на политическото и ражда чудовища, коментира още Кунева.

Именно защото ставаме все повече и даваме реални политики за решения на кризата, аз наричам Реформаторския блок единствена алтернатива, добави още Меглеан Кунева. Тя припомни, че в началото на октомври Блокът представи икономическата си програма, в неделя ще представи решенията в сектор правосъдие и вътрешен ред, а след това - и мерките в администрацията, медийната свобода и гражданското участие. Реформаторският блок не изсипва от автобуси и влакове хора по площадите, за да демонстрираме маса, а демонстрира политики - сваляне на олигархията от власт, реално правосъдие, спиране на монополите, освобождаване на средата от политическия картел, който в момента души цялото общество. Отговорните партии протестират с програми, категорична бе Меглена Кунева.

На въпрос за отношенията с ГЕРБ, Кунева каза, че единствена възможна предизборна коалиция е между партиите на Реформаторския блок заради естествената им близост. Ако това прерасне в конкретно предизборно споразумение, смятам, че ще отговорим на очакванията на обществото - хората търсят алтернатива и все повече я виждат в нас, а не в изсипаните от автобуси и влакове множества. Сигурна съм, че хората в България искат да се обединяват. Това, което правят много от лидерите на партиите сега, е да останат в мача по между си - да си подават топката през четири години един на друг, което обрича България и я оставя без алтернатива. Тя допълни, че е неприемливо един-единствен субект като ДПС да прави възможна подкрепата на правителството на картела.