Медицинските сестри ще протестират
Медицинските сестри ще протестират / netinfo

Национален протест във всички структури на страната, където работят професионалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, фелдшери предвиждат от Асоциацията на специалистите по здравни грижи, ако съсловието не бъде разбрано и не бъдат изпълнени исканията му.

Специалистите по здравни грижи настояват за промени в Закона за здравното осигуряване и асоциацията да бъде включена като страна по Националния рамков договор и да бъдат остойностени здравните грижи.

Стартовата заплата за всички професионалисти по здравни грижи да бъде 2 минимални работни заплати, минималният осигурителен праг да бъде 2 минимални работни заплати , а за час нощен труд да се заплаща 0,5 % от минималната работна заплата.

Медицинските сестри настояват още за целево финансиране от Здравната каса за тези от тях, които работят при общопрактикуващи лекари, съобразно броя пациенти и извършени дейности, както и за незабавни промени в Националния класификатор на длъжностите, с цел въвеждане на отделен код за главна медицинска сестра, главна акушерка, старша медицинска сестра, старша акушерка, старши клиничен лаборант, старши рентгенов лаборант, старши рехабилитатор, фелдшер.