/ iStock/Getty Images
Лекари и строители са сред най-търсените в момента специалисти на пазара на труда, установи проучване на кореспондентите на БТА в страната. 

Недостиг на лекари, строители, занаятчии и представители на творчески професии се наблюдава както в публичния, така и в частния сектор в област Смолян, сочат данните на Областната комисия по заетост. В района не достигат както общопрактикуващи лекари, така и медици за болниците. Сериозен е дефицитът и в строителния бранш - за строители, механизатори, багеристи, шофьори, каза Владимир Кехайов, председател на КСБ - Смолян. 

Сред най-търсените професии в момента в Силистренска област са лекари, медицински сестри, рентгенови и медицински лаборанти, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Русе. Обявени свободни работни места има и за болногледач и медицинска сестра. 

Като по-специфичен и сезонен град в Бургас след края на туристическия сезон започва с пълна сила строителството, което предполага търсенето на заварчици, монтажници, механици, технически кадри, арматуристи, хора за всички спомагателни дейности, които обслужват строителството и ремонтите, каза за БТА Маргарита Иванова, управител на местна трудова борса. По думите й сред търсените висшисти са електроинженери, машинни инженери, сътрудници в производствено-технически отдели, но с поне пет години опит.

От години здравните заведения в област Разград изпитват недостиг на медицински кадри, особено на лекари-специалисти и медицински сестри, каза Светлин Симеонов, директор в областната администрация, позовавайки се на данни на директори на териториални структури и ръководители на фирми и предприятия. По думите му дефицит на квалифицирана работна ръка има и в производствената сфера, където има много незаети позиции за заварчици, шлосери, фрезисти, оператори на машини, механици, електроинженери и машинни инженери.

Учители и строителни работници са сред най-търсените професии в Ловешка област, по данни на Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Ловеч. Търсят се още оператори на стационарни машини и съоръжения, работници по събиране на отпадъци, в добивната и преработващата промишленост, стопански и административни специалисти, медицински специалисти.

Гладът за медицински кадри и в Перник е голям. "Колкото сестри дойдат, ще ги вземем", твърдят от ръководството на най-голямото здравно заведение МБАЛ "Рахила Ангелова", което полага големи усилия и за привличането на млади лекари. Заради близостта до София една трета от жителите на Перник и Радомир пътуват ежедневно и работят в столицата, което изсмуква по-младите и качествени кадри, коментираха от двете общини. Сред най-търсените професии в района са още сервитьори, бармани, продавачи, а сред висшистите - и счетоводители.

В област Сливен най-болезнена е липсата на лекари, каза областният управител Минчо Афузов. По думите му в настоящата ковид криза много от лекарите са принудени да работят с ковид пациенти за сметка на своите специалности. По думите му в областта липсват също шофьори, шлосери, т.нар. занаятчии, кадри за селското стопанство.

От началото на годината нито един кандидат не се е явил по обявата ни за 12 "хигиенисти", коментира проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница в Стара Загора. Подобна е ситуацията и с медицинските сестри. За поредна година в Старозагорско има дефицит и на учители - по математика, химия, физика и биология, както и инженери, които да преподават в професионалните гимназии, обясни Татяна Димитрова, директор на Регионалния инспекторат по образование. От местното Бюро по труда информират и за търсене на продавачи, готвачи и шивачи.

В сферата на строителството в Кюстендил традиционно се търсят строители, зидаро-мазачи, бетонджия, сочат данните на двете дирекции "Бюро по труда" в област Кюстендил. Търсят се още работници в шивашката и обувната промишленост, оператори на машини, шлосери, стругари и електрозаварчици, а от висшистите - учители, инженери, лекари и медицински сестри.

Оператор в производството на облекло, заварчик, машинен оператор, шлосер и асистент на лекар по дентална медицина са петте най-търсени професии в Русенско, показва проучване за потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта. Ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев коментира за БТА, че инженерите за машиностроението са сред най-търсените кадри, а добра реализация намират студентите от инженерните специалности в земеделието и транспортните специалности на университета.

Професиите, свързани с развитото в региона на Хасково машиностроене, са най-търсените на пазара на труда, каза началникът на отдел "Посреднически услуги" в местното Бюро по труда Лиляна Кирякова. Липсват също шлосери, стругари, заварчици, ел. техници. По думите й вероятно кризата е създала и дефицита на висши медицински кадри в района, трудно се намират и шивачки.

Най-трудно в Ямбол се намират кадри за индустрията, селското стопанство, строителството, ресторантьорския и хотелиерски бранш, каза председателят на Ямболската търговско-промишлена палата Стойчо Стойчев. По думите му строителните фирми вече обсъждат внос на работна ръка от чужбина, който обаче е трудноосъществим поради сложните изисквания и процедури у нас. В обществения сектор има критичен недостиг на лекари, медицински сестри, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти, фелдшери и рехабилитатори, каза регионалният председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Цветка Бойчева. От 520 здравни специалисти в региона едва 20 процента са под 50-годишна възраст.

Медици търсят всички лечебни заведения на територията в област Благоевград, каза директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград д-р Огнян Митев. От Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград отчитат силно увеличен интерес към специалностите, които подготвят медицински сестри и местата се запълват най-бързо от кандидат-студентите, каза зам.-ректорът на университета доц. Ицка Дерижан. Преди началото на зимния туристически сезон в област Благоевград се търсят работници в сферата на туризма, съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта".

Лекар, медицинска сестра и специалист по здравни грижи са най-търсените професии сега и за през следващите 12 месеца от работодателите във Видинско, изискващи висше образование, коментира Иван Иванов, директор на дирекция "Бюро по труда" Видин. Търсят се още счетоводители и учители, сочат данните на трите дирекции "Бюро по труда"във Видинска област. Реализация в района могат да намерят и шивачки, шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси, работници в търговски обекти, продавачи, хигиенисти.

В област Търговище по отношение на потребностите от специалисти с квалификация, класацията се води от "Педагогически специалисти" и "Лекар", следват "Водач МПС международни превози", "ИКТ специалист", "Инженер строителен", "Инженер химик", "медицинска сестра", съобщиха от Областната администрация. През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от шивачи, работници в хранително-вкусовата промишленост, строители и машинни оператори.

В Кърджали за поредна седмица от обявени 40 позиции за висшисти 17 са за медици. От местното бюро по труда обясниха, че става въпрос за незаети медицински практики. Шивачи, гладачи и машинни оператори в текстилната индустрия са други търсени кадри в региона.

В Плевенско се търсят предимно шивачи, строители, монтажници, социални асистенти, съобщи Здравко Дафинов, и.д. директор на Дирекция "Бюро по труда" - Плевен. Според проучването на потребностите от работна сила, изготвено от Областния съвет по заетост, през следващите 12 месеца ще се търсят най-много шивачи, строители, работници в хранително-вкусовата промишленост, лекари, учители и медицински сестри.

По последни данни в Пловдивска област се търсят специалисти с висше образование - медицински сестри, учители, инженери по електроника и автоматика, каза Фани Николова, директор на Регионална служба по заетост - Пловдив.

Най-сериозният недостиг на специалисти в Шуменско е в сферата на здравеопазването. Заместник-кметът по социална политика и здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова каза пред репортер на БТА, че значителна част от завършващите в шуменския филиал на Медицинския университет във Варна остават на работа в областния град и вероятно, поради засиления интерес към подобни специалисти, не попадат в статистиката на местното Бюро по труда.
Бизнесът във Великотърновска област търси работници за промишлеността, шофьори и строители, съобщиха от местната Дирекция по заетостта. Във Велико Търново строителството бележи ръст от близо 13 процента през последната година и "гладът" за кадри е голям, коментира председателят на Областната строителна камара Ина Минчева-Кърджилова. Според нея е нараснал и броят на строителните фирми, които непрекъснато търсят работници и от други области.

В Габровска област има недостиг на електротехници, заварчици, монтьори, всякакви кадри за машиностроенето, както и огняри, съобщи Даниела Маринова, директор на регионалната дирекция "Бюро по труда".

Във Варненския регион има недостиг на възпитатели, учители, инженери, монтажисти, огняри, шофьори на тежкотоварни автомобили, съобщиха от дирекцията "Регионална служба по заетостта" в крайморския град. В началото на есента най-много незаети работни места са обявени в сферата на търговията, образованието, преработващата промишленост и туризма. Търсят се продавач-консултанти, агенти по осигуряване, общи работници, готвачи за заведения за бързо хранене.

През последните няколко месеца в област Монтана най-търсените професии са учители, шивачи и сезонни работници, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

Инженери и кадри за образованието и за преработващата промишленост са най-търсени на пазара на труда във Врачанско, сочат данните на дирекция "Бюро по труда" във Враца.
БТА