Трима маскирани и въоръжени са се опитали да нахлуят в дома на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев близо до Евксиновград. Пред NOVA Ботев разказа, че това е станало около 22:00 ч. в четвъртък вечерта. Бившият зам.-министър не е бил в този момент в дома си, но синът му видял какво се случва и се развикал. Заради суматохата маскираните мъже избягали. Полицията е реагирала веднага и са се отзовали, като екип е останал през цялата нощ.

„Аз не бях на място и точно заради това бях още по-силно обезпокоен. Направен е опит за нахлуване в дома ми около 22:00-22:15 ч., където са били децата и майка ми. Как може да се чувства човек в такава ситуация?! В държава, която претендира да е демократична, европейска, 21-и век. Всичко това в собствената ти къща. Ще припомня думите на министър-председателя, когато преди години бяха около къщата му и той каза, че са посегнали на най-святото му - къщата и децата му и няма да им го прости. Е, и аз няма да им го простя“, разказа емоционално Ботев.
 
Чувствам се като един от всички български граждани - незащитен. За които държавата отсъства и на които може да се посегне само, защото са изразили своята позиция“, посочи още.
 
Бившият зам.-министър обясни, че преди няколко дни е изразил остра позиция по отношение на министър:
 
„Затова искам да попитам, господин Борисов, всеки ли, който критикува вашето правителство и вашите министри, трябва да очаква да бъде споходен от въоръжени мъже в къщата му? Защото това не е крадене и опит за кражба. Крадци не ходят в 22:00 ч. демонстративно с маски и с пакети в ръце, които не се знаят какви са точно. Да докарват до ужас деца и жени. Това е безумие“, каза Ботев.

Той посочи, че прави връзка между това, което е казал по отношение на туризма, и това, което му се е случило.

„Правя връзката и съм убеден в това поради една проста причина - кои са крадците, които отиват  в 22:00 -22:15 ч. вечерта, обикновено знаете, че такива кражби стават призори или по нощите, та кои са тези крадци, които толкова нагло, безумно и демонстративно го правят в къща и на място, осветено, на улица, в непосредствена близост до Евксиноград? Видимо е, че вътре има хора, отвън има поне три спрели коли и те въпреки това го правят. Очевидно е, че целта им е да внушат страх, а не да правят нещо друго. И кои са тези крадци, които предварително на улицата грижливо си слагат маски, шапки, ръкавици и прескачат огради. Няма никаква нормална логика“, каза той.
 
Той има съмнение, че нахлуването не е било с цел грабеж, а с цел сплашване.
 
„В мутренската логика е най-логично да удариш някой там, където е най-болезнено – по децата му, по семейството му, по собствената му къща, демонстративно”, заяви бившият зам.-министър и допълни, че майка му не се чувства добре след всичко случило се.

Няма да се дам, каза той и допълни: „Всичко онова, което до този момент бях започнал да го казвам и да го изнасям по данните, които знам, поне там, където се чувствам силен - в туризма, няма да спра. Ще направя достояние това на всички възможни институции в Европа, за да се знае какво се случва в България“.

„Ще си прегледам още веднъж даденото от мен интервю, но аз изнесох достатъчно много факти и аргументи и много ясно посочих откъде са причините да се случва всичко това в туризма - завладяването на публична държавна собственост с концесии, взимането на плажовете, огромното неотчитане на пари, които минават през сив или черен сектор, обогатяване на хора за сметка на публичните богатства на България. Всичко това ясно го посочих. Всичко това не може да стане по друг начин, освен чрез сливането на държавата, на администрацията и бандитизма“, допълни още Бранимир Ботев.

Междувременно министър Николина Ангелкова веднага излезе с позиция.

Ще заведа дело за клевета, защото се правят опити за намеса на моето име и името на институцията във връзка с евентуални криминални деяния. Подобни връзки са абсолютно безпочвени. Не искам да мисля, че това е част от сценарий, но обръщам внимание, че такива послания и сигнали от дестинация България могат да повлияят изключително негативно на българския туризъм”, се казва в позицията.
nova.bg