"Всяко домакинство трябва да бъде защитено от ръста на сметките. Уж са замразени, а са с 20% по-скъпи. Добра мярка би била отпадането на ДДС на основните хранителни продукти. Бюджетът не решава въпросът с неравенствата, а го задълбочава". Това заяви пред NOVA лидерът на "Изправи се.БГ!" Мая Манолова

Според нея начинът на преизчисление на пенсиите е първият голям гаф на правителството. "Пенсионерите се оказаха излъгани, че ще получат същите суми като през декември.
Преизчислението беше направено незаконно, несправедливо и нечестно. Не разбирам защо лишават пенсионерите от COVID добавките в разгара на кризата. Решиха да спестят от най- бедните и уязвимите", сподели тя. И уточни, че не бива смяната на ВСС и главния прокурор да бъдат оставяни чак за есента. Относно спекулациите, че иска да поеме структура в КПКОНПИ, Манолова отрече.

"Създаването на паралелна прокуратура няма да отмени необходимостта от истинска промяна в съдебната система. Грешка е възлагането на прекалено големи очаквания на тази реформа", допълни тя.

По думите ѝ НОИ е изключила от увеличението на пенсиите годините 2017,2018 и 2019 и така ги е ощетило с около 10% от пенсиите им. "Това са около 30 млн. лв. на месец, точно колкото бонусите, раздадени в НАП преди нова година. БСП трябва да се извини, тя управлява социалния сектор", смята Манолова. И допълва, че това е правителството с най-голямо доверие, но социалното е най-слабото звено.

"Запазването на втората година от майчинството е нещо положително. Малката потребителска кошница е поскъпнала с 28%. В условията на криза уязвимите имат нужда от подкрепа", посочи Манолова.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA