Ще се ваксинирам, ако ми направят предложение, което не мога да откажа, заяви той
Целта на този COVID сертификате да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Но дори да е ваксиниран, този човек - може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор”. Това заяви в студиото на „Събуди се” доцент Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

Аз нямам имунизационен сертификат. Не мога и да си изкарам. Аз съм прекарал COVID-19 – очевидно мимоходом и безсимптомно. Имам антитела. Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани. Това е абсурдно.

Доц. Мангъров: Няма убедителни доказателства за безвредност при ваксиниране на деца

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. „В тялото му остават така наречените „клетки на паметта” и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията”, подчерта той.

Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването, подчерта доцент Мангъров. „Ще се ваксинирам само, ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек в прекарал COVID-19 – той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса”.

Доц. Мангъров поиска новият здравен министър да отмени мерките срещу COVID-19

Доцент Мангъров коментира и инициативата в к.к. „Албена”, където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

„По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи – е на негова отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време”, посочи Мангъров.

Премиерът призова Мангъров да се ваксинира публично, той отказа (ВИДЕО)

По думите му той не демотивира никого да се ваксинира. „Всеки човек трябва лично да вземе това решение. Затова е и това информирано съгласие”.

На въпрос дали е съгласен, ако не се ваксинира - да плати за лечението си, ако се разболее от COVID-19, доцент Мангъров беше категоричен: „Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва доцент Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно”.

Преди дни доц. Кунчев заяви пред NOVA, че е привърженик на американския модел - хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си. "Има най-различни варианти за стимулиране на ваксинацията - от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като например тези, които собственикът на курорта "Албена" предостави на персонала си - по 500 лв. за всеки, който си постави ваксина, разбира се без хората, които са преболедували", посочи д-р Кунчев.  "Когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина", смята той.