Доц. Мангъров
Доц. Мангъров / Георги Димитров
Инфекционистът съветва хората да се върнат към нормалния си живот
Най-доброто, което може да направи новият здравен министър. е да отмени безумните мерки и хората да се върнат към нормалния си начин на живот. Това посъветва  инфекционистът доц. Атанас Мангъров служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за "Фокус".

По думите му пандемията си върви независимо кой е министър. Най-вероятно към края на лятото - началото на есента ще приключи. Няма какво толкова да се управлява, смята доц. Мангъров. Според него, за да се овладее епидемията, вирусът трябва да премине през най-малко 70% от населението.
 
„В момента имаме около 1 млн. ваксинирани и 400 хиляди доказано заразени, което е три пъти по-малко от реалните случай. Би трябвало да имаме около 3 млн., които имат имунен отговор на ковид. При население от 6-7 милиона , очевидно краят не е далеч. Реално никой не може да каже дали ще има четвърта вълна, защото няма точни статистически данни, това са мои изчисления, които не почиват на точна статистика".

Витанов: Третата вълна е овладяна и си заминава

Доц. Мангъров допълни, че не би препоръчал на никой родител да сложи ваксина на детето си, тъй като те не са достатъчно добре изпитани за възрастни, а пък за деца – още по-малко. Той посъветва хората да се успокоят и да се върнат към нормалния си начин на живот. Според него най-лошото на досегашния НОЩ, който не липсва, по думите му - на никой, е, че е плашел хората.

По отношение на високата заболеваемост от COVID-19 в Индия, инфекционистът коментира, че данните се представят манипулативно.

„Това е много манипулативно, защото се казва 400 хиляди души новозаразени за ден, но това е страна с 1 милиард и 400 милиона души, което съответства на около 2 хиляди души при нас, спрямо населението на България”.

Д-р Симидчиев: Случаите на COVID-19 са достатъчно много, за да не сме съвсем спокойни

Доц. Атанас Мангъров допълни, че досега не е видял човек изкарал, какъвто и да било вариант, на COVID-19 да се зарази от друг вариант. „Няма как човек изкарал веднъж инфекцията да се зарази отново. Ако това се случи, е изключително рядко“, подчерта той.
Агенция "Фокус"