/ БГНЕС
Служебният министър-председател Гълъб Донев проведе среща с представители на ръководството на „Лукойл“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). В разговора участваха също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

В хода на срещата бяха дадени гаранции от страна на „Лукойл“ за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България, посочват от МС. От компанията поеха също ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас. 

Обсъден беше и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на „Лукойл“ беше заявено намерение още през март да стартира работата с неруски петрол.

В тази връзка министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис – Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.