/ БГНЕС, архив
ВСС ще публикува писмата, в които магистрати искат той да се оттегли от поста във ВКС
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказва да подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на което кадровиците обсъдиха писмото на 11 членове на стария състав на кадровия орган, които призоваха Панов да се оттегли от поста си.

Точката бе внесена в дневния ред на Пленума от представляващия Боян Магдалинчев, който бе и адресат на писмата на Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев, Розалин Трендафилов и впоследствие това на Юлиана Колева. Веднага след като въпросът бе докладван от Магдалинчев, Панов взе думата, за да се защити. Нито дума за поисканата от бившите кадровици оставка обаче не се чу в изявлението на председателя на ВКС, който за сметка на това се измъкна от положението с „обещание“, че ще изготви доклад за свършеното от него от назначението му през 2015 година до днес.


Магистрати, избрали Лозан Панов начело на ВКС, поискаха оставката му


„В правото са важни фактите, а не мненията. Приемам поканата да изготвя отчет за дейността си. Необходимо е обаче време за изготвянето на един такъв отчет“, каза Панов, бягайки от същината на въпроса, поставен от бившите му колеги във ВСС. След това изказване, Атанаска Дишева очаквано също взе думата и влезе в защитен режим, изнасяйки дълга, близо 15-минутна реч в подкрепа на председателя на ВКС. Олга Керелска също не пропусна включване по този повод.

Главният прокурор Иван Гешев направи паралел между поведението на председателя на ВКС и неговите поддръжнички Атанаска Дишева и Олга Керелска, като го сравни с това на съюзниците на Хитлер в далечните времена на нацистка Германия.

„Избор на г-н Панов е как ще отговори на този призив на бившите членове на ВСС и аз няма да го коментирам. Тук за мен има един доста по-съществен въпрос и той е свързан с дейността на Пленума на ВСС. Това, което се случва в Пленума, се е случвало още през 44 г. по времето на Хитлеристка Германия. Това е разписано в статия на едно икономическо списание, която описва дадени тогава инструкции между съюзниците, които са пагубни за продуктивността на работното място. Такива, например, са: да се говори колкото може повече, да се повдигат теми, които вече са дискутирани, да се повдигат незначителни въпроси за обсъждане, да се задържа вниманието на събеседниците, в колкото може по-дребнави въпроси, да се държи на конкретни формулировки. Тези инструкции много ми приличат на дейността на настоящия Пленум и по-точно на поведението на г-н Панов и още две дами, чиито имена няма да цитирам", заяви Гешев.

"С това се уронва престижът на съдебната власт и се срива доверието на магистратите в нас. Какви са обясненията за поведението на тези трима души – един мъж и две присъдружни дами – не е трудно да се обясни. Аз имам две рационални обяснения – целта е да се обслужат интересите на една идеологическа група, която е ясно от кого се ръководи, много пъти съм споменавал името му, няма да го назовавам отново. Другият въпрос е дали с това се цели същите тези хора да се развиват в едни други сфери“, коментира Гешев. Думите му веднага бяха последвани от реакцията на Дишева и Керелска, които се разпознаха в изказването на главния прокурор. Те отрекоха да имат някакви конкретни цели или че обслужват съмнителни политически интереси. Бившият наказателен съдия от ВКС до влизането си във ВСС - Вероника Имова, заяви, че е разочарована от Панов.

„Струва ми се, че се събраха много факти, които сочат към това най-малкото да изразим своето съмнение по отношение на това дали председателят на ВКС отговаря на профила, на качествата, способностите и авторитета, които трябва да притежава един ръководител на ВКС. Ние имаме примери в историята какви личности, хора, достойни мъже, са управлявали дейността на ВКС и ние се прекланяме пред тях. Взимам повод от питането на колегата Юлиана Колева, тъй като напоследък се нагнетиха много фактите – позорният клип, който беше заснет, за да разпространява пропаганда за употреба на наркотици и да подбужда младите към разврат. Ние бяхме свидетели и на злостно отношение към колеги магистрати по отношение на висящо дело пред ВАС. Г-н Панов се обърна персонално към професионалната биография на всеки един от тях и с ожесточение срази в обществеността техния авторитет. Не знам как са се чувствали колегите, всеки от нас би се почувствал унизително и оскърбително. Не може да си служим със злостни, личностни нападки и атаки срещу конкретни магистрати", заяви Имова.

Съдия от ВСС: Вместо да се извини за клипа, Лозан Панов прехвърли отговорността (ВИДЕО)

Тя посочи, че членовете на ВСС са станали свидетели и на една намеса в работата на състав на ВКС, който беше приканен да реши елементарен казус във връзка с едно дело, предмет на обсъждане от цялата магистратска общност, а и в обществото. "Крайно време е г-н Панов да чуе мнението на съдиите във ВКС ползва ли се с тяхното доверие. Как той упражнява правомощията си като председател на ВКС? Как следи процесите, пряко свързани с конституционно установените правомощия на ВКС да развива тълкувателната си дейност? Аз бях част от ВКС, когато там кипеше интензивен труд за развиване на тълкувателната дейност. След всички тези прояви как колегите от ВКС възприемат изпълнението на професионалните задължения на своя председател? Как се чувстват в една такава обстановка на несигурност, на недоверие, разделение и всичко това, като последица срива авторитета на съдебната власт като цяло. ВКС трябва да е знаме, да стожер на правото и справедливостта. Аз лично не съм удовлетворена от този председател. Аз подкрепях този човек много дълго време. Но след всички тези изяви, аз лично мога да изкажа моето дълбоко разочарование“, заяви Имова.

Пленумът на ВСС прие за сведение писмата на 11-те бивши негови членове и реши те да бъдат публикувани на сайта на кадровия орган в съдебната система.
Правен свят