Договорите за Съдебната палата са недействителни от момента, когато шефът на ВКС ги е прехвърлил на заместника си и на главния секретар
"Престижът на съдебната власт е уронен". Това заяви съдия Боряна Димитрова от Висшия съдебен съвет по повод отнетото управление на Съдебната палата от председателя на ВКС Лозан Панов заради допускането на заснемане на рап клип с разголени момичета и въоръжени деца в храма на Темида. Решението за отстраняването на Панов като стопанин на Съдебната палата беше взето от кадровиците след бурни дебати. 

"Ние не наказахме председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това, което се случи, е, че взехме управлението, защото цялостното му поведение на беглец от всички проблеми в съдебната система се прояви и в едно елементарно негово приложение, свързано с управлението на една съдебна сграда", коментира съдия Димитрова в ефира на NOVA

"Висшият съдебен съвет е делегирал правомощията по управлението на съдебните сгради на председателите на съдилищата. Съдебната палата в София е стопанисвана от председателя на Върховния касационен съд. ВСС е предоставил на тези стопани възможността за сключване на договори за наем, както и за заснемането на продукции. В настоящия случай би следвало да бъде съобразен и законът за културните ценности", смята Димитрова. 

"През 2016-2017 година, когато е било възложено управлението на Съдебната палата на Лозан Панов, той лично е сключвал договорите. След това той е делегирал правомощията си на главния секретар и зам.-председател на Върховния касационен съд. Оттук нататък всички договори, които е подписал, включително и този, са недействителни поради липса на представителна власт", категорична е тя. Според нея обаче това няма да доведе до сериозни проблеми по тяхното изпълнение. 

"Всички знаем какво е съдържанието на този клип и какво се допусна да излезе като съдържание. Този казус можеше да приключи и за 15 минути, ако председателят на ВКС беше казал, че се извинява и не е видял съдържанието на клипа. Вместо това той прехвърли вината на съдебната охрана, на главния секретар, на министъра на правосъдието, на ВСС, че му бил дал образец на договор, който не бил съвършен. Както и на рапъра, и на филмовата къща", заяви тя.

"Остава въпросът за безотговорността, която е проявена, и то от съдия номер едно, едва ли той не знае какво означава недействителен договор", заключи тя. 
nova.bg