Даниел Лорер
Даниел Лорер / БГНЕС
Министърът на иновациите и растежа даде старт на проект за изграждането на завод за електрически велосипеди
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер даде старт на проект за изграждането на завод за електрически велосипеди. Новоучредено българо–австрийско дружество ще инвестира 40 млн. евро в завод в „Тракия икономическа зона“. "С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди", посочи министърът на иновациите и растежа по време на събитието, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

“Тези инвестиции са част от усилията ни за развитието на българската икономика. Те са резултат от стратегията ни за създаване на стабилна правна рамка, нулева толерантност към корупция и за мен лично събитието днес е свидетелство, че тази стратегия работи”, каза Даниел Лорер. По думите му превръщането на България в стабилна европейска страна, където законността е над всичко, ще привлече много чуждестранни инвестиции, които в последното десетилетие у нас изчезнаха.

Лорер: Ще се прави цялостен, детайлен одит на Фонд на фондовете

Той подчерта, че инвестицията е признание за пътя, който беше започнат лятото с промяната. „Вече се случват проекти, за които сме разказали и те започват да придобиват своя физически облик у нас. Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа“, добави министърът.

Лорер посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще създаде институционалната рамка, както за насърчаване на малки и средни предприятия, така и на стартъпи и на по-големи инвестиции, така че да се постигне икономически растеж от поне 5% догодина.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен в "Тракия икономическа зона" и ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона.