Липсата на пари в Бюджет 2009 оставила лекарите без заплати
Липсата на пари в Бюджет 2009 оставила лекарите без заплати / снимка: Sofia Photo Agency
Липсата на пари в Бюджет 2009 оставила лекарите без заплати
24788
Липсата на пари в Бюджет 2009 оставила лекарите без заплати
  • Липсата на пари в Бюджет 2009 оставила лекарите без заплати

Пациентите няма да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните си лекари заради неизплатените им от здравната каса средства. До края на деня болниците и личните лекари трябва да получат парите, които касата им дължи за ноември миналата година. 140,5 млн. лева са преведени по сметката на НЗОК по разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов. Причината лекарите да не получат заплатите си точно преди празниците е, че е нямало пари в Бюджет 2009, обясни министърът на финансите Симеон Дянков.

След като близо седмица финансовото министерство мълчеше за причината лекарите да останат без заплати, министър Симеон Дянков обясни, че хазната е била изпразнена: „Да, защото нямаше пари в Бюджета за 2009 година, вече сме 2010 година".

Не е ясно, обаче какво ще стане в края на годината след като с пари за 2010 се покриват задължения за предишната финансова година. На среща с мениджъри на болници от страната премиерът Бойко Борисов обеща всички лекари да получат възнагражденията си: „Днес 140 млн. и 500 хил. лева сме превели на здравната каса, така че още днес ще започнат да се разплащат с джипитата и останалите неща, които имат да плащат".

Министър-председателят прогнозира, че след 10 години България ще има здравеопазване на средно европейско ниво.

Стана ясно още, че след като се въведе доплащането в болниците при социално слабите хора то ще се поема от държавата. За да се уточни размера на сумите, които пациента ще трябва да заплати за дадена дейност, първо ще се прецени колко точно струва тя.

Остойностяването на клиничните пътеки се извършва от Министерство на финансите и ще бъде готово към края на февруари.