/ БГНЕС
Липса на кворум провали заседанието на парламента
99541
Липса на кворум провали заседанието на парламента
  • Липса на кворум провали заседанието на парламента
След три неуспешни опита за регистрация и липса на кворум днес парламентът няма да заседава. Причината - народните представители от БСП и ДПС не се регистрират в зала, а някои от депутатите от управляващото мнозинство отсъстват.
 
При първата регистрация в зала се регистрираха 110 народни представители от минимум необходимите 121 за започване на заседанието, при втората - 114, а при третата - 115.
 

БГНЕС

Както в началото на пленарната седмица, когато също имаше проблеми с кворума, днес депутатите от БСП и ДПС отново не се регистрират, а при втория опит дори не присъстваха в зала.

От парламентарната група на „БСП за България“ бе заявена категорична позиция, че няма да се регистрират при началото на нито едно пленарно заседание, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставката си. Тя му бе поискана заради изявлението му по адрес на майките от инициативата „Системата ни убива“, които той нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“, както и за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, която попада в неговия ресор.

Поведението на опозицията е в нарушение на правилника на Народното събрание, коментираха от ГЕРБ

Не бих искал да коментирам поведението на опозицията, то при всички случаи е в нарушение на правилника и съобразно него би следвало да се наложат санкции. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ във връзка с проваленото днес пленарно заседание порази липса на кворум.
 

БГНЕС, архив


Шестима министри и един вицепремиер от кабинета трябваше да вземат участие в парламентарния контрол днес. Зам. министър-председателят Томислав Дончев трябваше да отговори на въпрос, свързан с изпълнението на разпоредбите от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление и електронния обмен на документи в администрацията.

На въпроси се очакваше да отговарят още външният министър Екатерина Захариева, регионалният министър Петя Аврамова, земеделският министър Румен Порожанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, както и социалният министър Бисер Петков.
 

БГНЕС, архив


Да внесе яснота за работата на „Фонда за лечението на деца“ и за възможностите на страната ни за осигуряване на спешна медицинска помощ пред депутатите трябваше да се изправи и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
БГНЕС