/ iStock
Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Парламентът прие на второ четене промени в Закона на енергетиката, след като  миналата седмица прие на първо четене три законопроекта за изменения в закона, внесени от Корнелия Нинова "БСП за България", Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, Павела Митова "Има такъв народ" и група народни представители.

Корнелия Нинова направи редакционно предложение, с което либерализацията да се отложи с три години, но то беше отхвърлено. 

На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Днес Народното събрание гласува Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провежда производството и да определя компонента от регулираната цена на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

Депутатите записаха, че в срок до 30 юни 2025 г. крайните снабдители ще сключват договор за компенсиране с Фонд "Сигурност на електроенергийната система". До 31 май 2025 г. КЕВР и Министерството на енергетиката ще провеждат информационни и разяснителни кампании за битовите крайни клиенти относно ползите от либерализацията на пазара, възможностите за избор на краен доставчик и възможностите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

Парламентът реши до 1 януари 2026 г.  КЕВР да представя на Европейската комисия доклад за оценка на напредъка към постигане на ефективна конкуренция между доставчиците и прехода към пазарно обусловени цени за битови клиенти.

По време на дебата Павела Митова от „Има такъв народ“ (ИТН) посочи, че аргументите, с които са били направени измененията по Закона за енергетика, а именно, че трябва да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не дават основание да се приемат неща, които не са ни задължителни. Трябваше малко повече да се заложи върху едни прозрачни механизми за осъществяването на тази либерализация, смята Митова. 

Аз не виждам под каква форма тази подготовка ще се извърши до тези дати, които предлагате, каза Радослав Рибарски (ПП-ДБ) и уточни, че сме в подготовка за либерализация от 2019 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Саня Петкова/БТА