Летните вируси през тази година са повече от миналата
Летните вируси през тази година са повече от миналата / снимка: БГНЕС, архив
Летните вируси през тази година са повече от миналата
55802
Летните вируси през тази година са повече от миналата
  • Летните вируси през тази година са повече от миналата

Летните вируси тази година са повече от миналата, отчитат специалисти. По думите на акад. Ангел Гълъбов, председателя на Българското микробиологично дружество, президент на Балканското дружество по микробиология и заместник-председател на Българската национална академия по медицина, няма ясна причина за ръста на заболелите от летни вируси.

Според него добрата хигиена е единственият начин за предпазване от ентеровирусните инфекции.

Друга добра мярка е да се внимава за качеството на храната, особено по курортите, както и да се избягват контактите със заразени хора.

Ентеровирусите са над 100 вида, като най-честият причинител на инфекциите са мръсните ръце. Предават се чрез устата.

В 80% от случаите преносителите на вируса нямат клинични прояви и са източници на зараза, обясни акад. Гълъбов: "Тези инфекции са единствените, които циркулират у нас. При тези вируси изменчивостта е уникална. Поради разнообразието на частиците един и същи вирус причинява различни клинични картини. Те са главният източник на разпространение на инфекцията. Като добавим и необичайно високата заразност - ако някой е заразен в семейството, може да се счита, че всички са заразени".

По думите на акад. Гълъбов, противовирусните препарати на българския пазар не са ефикасни срещу ентеровирусните инфекции. В момента се изработва специална химиотерапия за лечението на този вид вируси: "Поради голямата изменчивост и разнообразна популация, се получава лекарствена устойчивост към всяко приложено вещество".

Летният вирус се развива в тънките черва, като най-честите симптоми са обезводняване, повръщане, чревни инфекции и температура.

Според специалистите след прекарването на ентеровирусна инфекция имунната система се повишава.