Лекарският съюз не подкрепя Националната здравна карта
Лекарският съюз не подкрепя Националната здравна карта / Sofia Photo Agency, архив

Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати до министъра на здравеопазването Петър Москов писмо, в което го информират, че представителите му в Националната комисия за изготвяне на Национална здравна карта не подкрепят така изготвената Национална здравна карта (НЗК).

Съсловната организация публикува писмото и на интернет страницата на БЛС.

Няма да закриват общински болници с въвеждането на Национална здравна карта

В аргументите си от БЛС посочват, че Националната здравна карта трябваше да е готова преди началото на тази година, а към момента тя все още не е факт, въпреки че са изготвени 28 областни здравни карти и три варианта на картата. Освен това методиката за областните здравни карти е предмет на съдебно оспорване, припомнят от съсловната организация.

Също така в Националната здравна карта не са взети под внимание данните от областните карти. Въпреки дългия период за обществено обсъждане, остава неясно, според БЛС, дали промените в лечебните заведения и новите им дейности са взети под внимание при изготвянето на картата.

Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла

В писмото се изразява недоумение, че в документа е записано, че в София има излишък на общопрактикуващи лекари, а всъщност има "очевиден недостиг".

Не е налице механизъм за издаване на удостоверение от страна на регионалните здравни инспекции за недостатъчност, което би определило възможността за сключване или не на договор с НЗОК, допълват още в писмото си от Българския лекарски съюз.

Задължават болниците да ни дават куп информация за лечението

Обществената нагласа, мнението на районните колегии на БЛС, на общините и областите изразяват притеснение и безпокойство, се казва още в писмото. В писмото са изтъкнати и други причини, поради които съсловната организация не подкрепя НЗК.